Tedoo cu Brad Florescu

Tot ce vrei să ştii despre Zanzibar, episodul 2

Zanzibarul este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ. Are cele mai turcoaz ape, cel mai fin nisip alb, cele mai turcoaz ape, cei mai frumoşi peşti, cele mai turcoaz ape şi cei mai imposibili locuitori. Dar are cele mai turcoaz ape!

Răzvan Moldovan ne-a povestit despre practicalităţile unei călătorii în Zanzibar. Dacă te încumeţi să-i calci pe urme, uite tot de la el câteva idei despre ce-i de văzut şi de făcut la faţa locului.

Plimbare cu limuzina

Închiriezi o limuzină, cu tot cu şofer şi o ai la dispoziţie de dimineaţă până seara ca să faci beach hopping. Preţurile unui astfel de serviciu variază între 50 USD (Paje-Stone Town) şi 100 USD (Paje-Nordul insulei). Şoferul aşteaptă în maşină şi nu vrea să mănânce sau să bea apă decât după îndelungi insistenţe.

Ca să-ţi faci o idee de ce merită, află că pentru a închiria o maşină simplă plăteşti 70-80 USD. Mai adaugi banii pentru combustibil şi şpaga filtrelor de poliţie care aşteaptă “clienţii” la fiecare 10km. Pe scurt, nu ieşi nici aşa mai ieftin de 100 de dolari.

Diving în insula Mnemba

Vuaa, despre care ţi-am povestit în primul episod, antamează telefonic un centru PADI din partea de nord a insulei şi şoferul. Pachetul costă 220 de dolari – transport, două scufundări, masă şi băuturi. Dacă nu vrei să te scufunzi, poţi face snorkelling (45 dolari).

Oficial insula se numeşte Mnemba Island Marine Conservation Area şi este una dintre cele mai exclusiviste destinaţii de pe planetă. O noapte de cazare costă 900-1200 USD. Nimic inclus.

Scufundări cu delfinii în Kizimkazi

Unul dintre puţinele locuri de pe planetă unde delfinii mai pot fi observaţi în habitatul lor natural. Şansele să vezi unul dintre cei 200 care trăiesc în zonă sunt de 80%.

Nebunia costă 40 de dolari, preţ în care este inclusă şi o gustare. Maşina te ia de la hotel la ora 5:30 şi la 6.00 eşti deja în acţiune alături de alte 10-20 de bărci. Swimming with the dolphins este mai degrabă  jump into the water a long way from the dolphins and swim around like an idiot. Dar poate că-i mai bine aşa.

Cost: 40 USD, cu transport inclus şi o mică degustare de fructe la final. După excursie poţi rămâne pe plajă să asişti la tranzacţiile cu peştii proaspăt scoşi din ocean.

Există şi 2-3 centre PADI care fac scufundări în zona Marelui Zid. Delfinii sunt omniprezenţi, iar scufundările alături de ei echivalează cu un orgasm.

Turul capitalei Stone Town

Neapărat mergi să bei un ceai de lămâie la Mercury’s, restaurantul ce poartă numele celebrului solist al trupei Queen. Localul este plin de europeni şi mâncarea este delicioasă. Singurul loc unde se găsesc beri cunoscute gen Heineken. În rest, beţi cu încredere Safari, Tusker sau Kilimanjaro. Costă 3-4000 TSH la restaurant şi 800-1200 TSH în maxi-market-uri.

Livingston House, The Palace Museum, House of Wonders şi The Arab Fort merită fiecare o vizită. Biletul de intrare variază între 3 şi 5 dolari. Ai voie să faci fotografii.

Sailing cu Karl

Karl locuieşte la 300 de metri de Paje Ndame înspre Paje by Night. Este neamţ şi s-a stabilit acum 2 ani în Paje, într-o casă pe plajă. Are câteva ambarcaţiuni pe care le închiriază. Pentru 60 de dolari te plimbă o zi întreagă cu un dhow, îţi face grătar pe plajă şi îţi dă şi de băut ca să nu te dezhidratezi.

Poţi să te cazezi la el – are o casă pe plajă, în care încap lejer trei cupluri. Costă 80-150 de dolari pe noapte, este dotată cu toate cele necesare pentru un sejur self-catered.

Turul satelor de pe insulă

Pentru asta trebuie să-l contactezi pe Iulian la 077.419.077. E focşănean, eşuat de 2 ani în Zanzibar. El organizează excursii de o zi sau jumătate de zi în mijlocul insulei, în două sate în care oamenii trăiesc fără comfortul civilizaţiei şi sunt fericiţi aşa. Turiştii nu prea ajung aici – localnicii au văzut prima oară oameni albi cu ocazia primei ture organizate de Iulian.

Tura de jumătate de zi costă 40 de euro, cea full day 80 de euro. Se parcurg câţiva zeci de kilometri prin junglă pe ATV-uri. Plecarea este din zona Pwani Mchangani. Ia în calcul şi costul transportului din Paje până acolo, 100 USD.

Spice tour

Este o experienţă fascinantă pentru cei pasionaţi de gastronomie, cu totul diferită de orice ţi-ai putea închipui. Nu e vorba despre degustări de mâncăruri tradiţionale, ci despre cules, gustat, pipăit, decojit, săpat, rupt şi altele legate de: vanilie, bananieri, cocos, lămâi, piper, scorţişoară, cuişoare, ginseng, arborele de pâine, pomello, mango, aloe vera, curry şi încă vreo câteva zeci de condimente.

1 2

Comentarii - 6 Comentarii

  1. Cosmin says:

    Ar mai fi de vizitat:
    – Prison Island din dreptul capitalei Stone Town cu rezervatia de testoase gigante, chiar mai mari de 1 metru si virsta de 400-500 de ani.
    – rezervatia de maimute “pupacioase” Red Colobus monkey care se gasesc numai aici in Jozani Forest – Zanzibar
    – tot in Jozani Forest este un parc de mangrove care se poate vizita de pe o poteca suspendata si optional cu barca, de unde ghidul ne-a scos la ora 6 ca sa nu ne prinda vodoo (if vodoo see you, vodoo will kill you…)

    PS. Noi am avut noroc, citeodata am fost la 1-2 metri de delfini, dar nu prea stau la poze 🙂 in schimb am avut de-a face cu meduzele la greu…
    Din spice tour mi s-a ratacit in bagaje un simbure pe care l-am plantat si a rasarit o planta care a crestul in iarna asta 50 cm… mai stiu de la ce copac este … asteptam

  2. Sebastian says:

    Te rog daca poti sa-mi trimiti numarul de telefon al lui Iulian deoarece are doar 9 cifre si cred ca lipseste una din ele.
    Voi ajunge in zona si as vrea sa il contactez.

    Multumesc!

    • COSTIANGEL says:

      SEBASTIAN!- ai primit numarul corect de tel alui IULIAN- STIU CA AU PREFIXUL IN zanzibar +255 (O FI CORECT +255077419077)

  3. IRINA says:

    Buna ziua
    Se poate sa ma ajutati cu o informatie?
    Cum este vremea in perioada octombrie -noimebrie in Zanzibar?
    Multumesc

  4. […] Despre ce e de facut sau ce sa vizitati in Zanzibar va invitam sa aruncati o privire aici. […]

Lasă un comentariu